De volaille z topionym serem

De volaille z topionym serem

De volaille z topionym serem to przysmak, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni francuskiej i nie tylko. To danie, choć proste w przygotowaniu, jest niezwykle wyrafinowane w smaku. Sercem naszej de volaille jest chrupiący, złocisty kotlet, w którym skrywa się aksamitny topiony ser. Ten fondue w kawałku mięsa to idealne połączenie francuskiej elegancji i domowego komfortu. Zaskakująca konsystencja i bogactwo smaku sprawią, że to danie szybko stanie się gwiazdą każdej domowej kolacji czy uroczystego obiadu. De volaille z topionym serem to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie tradycji i nowoczesności na swoim talerzu.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka podwójna
  • Serek topiony (baton)
  • Mrożone lub świeże liście pietruszki
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa, papryka słodka w proszku

De volaille z topionym serem – jak zrobić?

  1. Pierś kroimy na cienkie płaty. Każdy płat przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa. Serek topiony kroimy na pasy ok 2cm x 2cm a długość wymierzamy tak, aby po zawinięciu w płat piersi serek nie wystawał. Na głębokim talerzu roztrzepujemy dokładnie jajka, do których dosypujemy listki pietruszki i odrobinę soli. Zawinięte piersi najpierw obtaczamy mąką, potem maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej. Wrzucamy do frytkownicy, gdzie mamy rozgrzany olej do 180 stopni. Kiedy De volaille będą miały ciemnozłoty kolor, możemy już wyjąć.

De volaille z topionym serem – dodatkowe informacje

Na patelni smaży się dewolaje z serkiem topionym łatwiej, ale dłużej, natomiast we frytkownicy musimy częściej ich doglądać, aby się nie spiekły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Danie z kociołka
Następny przepis: Daquas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode