De volaille z topionym serem
De volaille z topionym serem to przysmak, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni francuskiej i nie tylko. To danie, choć proste w przygotowaniu, jest niezwykle wyrafinowane w smaku. Sercem naszej de volaille jest chrupiący, złocisty kotlet, w którym skrywa się aksamitny topiony ser. Ten fondue w kawałku mięsa to idealne połączenie francuskiej elegancji i domowego komfortu. Zaskakująca konsystencja i bogactwo smaku sprawią, że to danie szybko stanie się gwiazdą każdej domowej kolacji czy uroczystego obiadu. De volaille z topionym serem to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie tradycji i nowoczesności na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pierś z kurczaka podwójna
- Serek topiony (baton)
- Mrożone lub świeże liście pietruszki
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa, papryka słodka w proszku
De volaille z topionym serem – jak zrobić?
- Pierś kroimy na cienkie płaty. Każdy płat przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa. Serek topiony kroimy na pasy ok 2cm x 2cm a długość wymierzamy tak, aby po zawinięciu w płat piersi serek nie wystawał. Na głębokim talerzu roztrzepujemy dokładnie jajka, do których dosypujemy listki pietruszki i odrobinę soli. Zawinięte piersi najpierw obtaczamy mąką, potem maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej. Wrzucamy do frytkownicy, gdzie mamy rozgrzany olej do 180 stopni. Kiedy De volaille będą miały ciemnozłoty kolor, możemy już wyjąć.
De volaille z topionym serem – dodatkowe informacje
Na patelni smaży się dewolaje z serkiem topionym łatwiej, ale dłużej, natomiast we frytkownicy musimy częściej ich doglądać, aby się nie spiekły.