Czosnek pieczony
Pieczony czosnek to smakowe wyzwanie, które warto podjąć. Ten przepis na pieczony czosnek w piekarniku to idealne połączenie prostoty i głębokiego smaku. Czosnek, poza swoimi zdrowotnymi właściwościami, charakteryzuje się wyjątkowym, ostrym smakiem, którego aromat doskonale komponuje się ze składnikami różnych dań. Kiedy go jednak pieczemy, jego charakter kompletnie się zmienia – staje się delikatny, a jego smak zyskuje na głębi. Ci, którzy go próbowali, zgodnie twierdzą że pieczony czosnek zmienia smak każdego dania, wzbogacając je o niepowtarzalny aromat.
admin
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka oliwy
- szczypta suszonego tymianku
- sól
Czosnek pieczony – jak zrobić?
-
1.
Z główki czosnku odcinamy końcówki tak aby odsłonić ząbki. Układamy na kwadraciku folii aluminiowej.
-
2.
Polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solimy.
-
3.
Zawijamy sakiewkę i pieczemy 20 minut. Upieczone ząbki, wyciskamy z łupinek i rozsmarowujemy na upieczonym mięsie lub na kanapkach. Jest pyszny i zdrowy.
Czosnek pieczony – dodatkowe informacje
Oliwę można zastąpić olejem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CZESKI SER ŻÓŁTY
Następny przepis: Czosnkowa karkówka na zimno