Czosnek pieczony

Czosnek pieczony

Pieczony czosnek to smakowe wyzwanie, które warto podjąć. Ten przepis na pieczony czosnek w piekarniku to idealne połączenie prostoty i głębokiego smaku. Czosnek, poza swoimi zdrowotnymi właściwościami, charakteryzuje się wyjątkowym, ostrym smakiem, którego aromat doskonale komponuje się ze składnikami różnych dań. Kiedy go jednak pieczemy, jego charakter kompletnie się zmienia – staje się delikatny, a jego smak zyskuje na głębi. Ci, którzy go próbowali, zgodnie twierdzą że pieczony czosnek zmienia smak każdego dania, wzbogacając je o niepowtarzalny aromat.

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól

Czosnek pieczony – jak zrobić?

  1. Odcinamy końcówki.

    1.

    Z główki czosnku odcinamy końcówki tak aby odsłonić ząbki. Układamy na kwadraciku folii aluminiowej.

  2. Dodajemy tymianek ,sól i oliwę.

    2.

    Polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solimy.

  3. Zawijamy sakiewkę.

    3.

    Zawijamy sakiewkę i pieczemy 20 minut. Upieczone ząbki, wyciskamy z łupinek i rozsmarowujemy na upieczonym mięsie lub na kanapkach. Jest pyszny i zdrowy.

Czosnek pieczony – dodatkowe informacje

Oliwę można zastąpić olejem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CZESKI SER ŻÓŁTY
Następny przepis: Czosnkowa karkówka na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode