Czeski knedel z gulaszem
Przedstawiamy przepis na tradycyjny czeski knedel z gulaszem, idealny na serdeczny obiad czy kolację. Czeskie knedliki, czyli knedle, to swoisty chleb, który podaje się na gorąco i stanowi doskonałe uzupełnienie do sycących, mięsnych potraw. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni czeskiej. Metoda przygotowania knedli i gulaszu jest prostota sama, jednak końcowy rezultat – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i prezentację – jest zaskakująco kuszący. Spróbuj przygotować czeski knedel z gulaszem według naszego przepisu i ciesz się tym smakowitym, komfortowym daniem. Poczuj atmosferę czeskiej kuchni bez wychodzenia z domu!
admin
Składniki:
- Składniki na Knedel:
- mąka krupczatka – 600 g
- jajko – 2 szt
- mleko – 300 ml
- drożdże – 20 g
- sól – do smaku, duża szczypta
- cukier – 1 łyżeczka
- Składniki na gulasz:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 0,5 kg karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- pomidory z puszki krojone
- 2 cebule
- mąka
- olej
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz i sól
Czeski knedel z gulaszem – jak zrobić?
- Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki). W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały.
- Gulasz. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Podsmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Na oleju, którym smażyliśmy wcześniej mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do cebuli oczyszczone i pokrojone pieczarki. Po podsmażeniu dodajemy do bulionu. Po 30 minutach gotowania dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką oraz ostrą. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
Czeski knedel z gulaszem – dodatkowe informacje
Gulasz ma być gęsty. Dobrze jest na koniec zagęścić go mąką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Następny przepis: Czeskie knedliki