Czeski knedel z gulaszem

Czeski knedel z gulaszem

Przedstawiamy przepis na tradycyjny czeski knedel z gulaszem, idealny na serdeczny obiad czy kolację. Czeskie knedliki, czyli knedle, to swoisty chleb, który podaje się na gorąco i stanowi doskonałe uzupełnienie do sycących, mięsnych potraw. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni czeskiej. Metoda przygotowania knedli i gulaszu jest prostota sama, jednak końcowy rezultat – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i prezentację – jest zaskakująco kuszący. Spróbuj przygotować czeski knedel z gulaszem według naszego przepisu i ciesz się tym smakowitym, komfortowym daniem. Poczuj atmosferę czeskiej kuchni bez wychodzenia z domu!

Składniki:

  • Składniki na Knedel:
  • mąka krupczatka – 600 g
  • jajko – 2 szt
  • mleko – 300 ml
  • drożdże – 20 g
  • sól – do smaku, duża szczypta
  • cukier – 1 łyżeczka
  • Składniki na gulasz:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • pomidory z puszki krojone
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz i sól

Czeski knedel z gulaszem – jak zrobić?

  1. Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki). W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały.
  4. Gulasz. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Podsmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Na oleju, którym smażyliśmy wcześniej mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do cebuli oczyszczone i pokrojone pieczarki. Po podsmażeniu dodajemy do bulionu. Po 30 minutach gotowania dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką oraz ostrą. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze około 40 minut.

Czeski knedel z gulaszem – dodatkowe informacje

Gulasz ma być gęsty. Dobrze jest na koniec zagęścić go mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Następny przepis: Czeskie knedliki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode