Czeskie knedliki

Czeskie knedliki

Czeskie knedliki to tradycyjne danie kuchni czeskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Charakterystyczne dla ich przygotowania jest gotowanie na parze, co nadaje im lekkości i wyjątkowego smaku. Składniki na knedliki to produkty łatwo dostępne i proste do przygotowania. Knedliki na parze doskonale komponują się z wieloma potrawami, zwłaszcza z mięsem duszonym w sosach. Są również doskonałą propozycją dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych dodatków do mięs, takich jak ryż czy ziemniaki. Wypróbuj czeskie knedliki i przekonaj się o ich unikalnym smaku i konsystencji.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g. drożdży
  • 1 jajko
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Czeskie knedliki – jak zrobić?

  1. Czeskie knedliki 1.
    Drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką.
  2. Czeskie knedliki 2.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć knedliki, najlepiej pojedynczo lub po dwa. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym gazie około 15 minut. U mnie gotowały się po dwa. To zależy jak szeroki jest garnek. Knedliki rosną w czasie gotowania, więc jeśli nie będą miały miejsca to się posklejają. W połowie gotowania przewróciłam knedliki, żeby się równo ugotowały.
  3. Czeskie knedliki 3.
    Gotowe knedliki pokroić na kilku centymetrowe plastry. Podawać z sosem. U nas były z gulaszem.
  4. Czeskie knedliki 4.
    Smacznego 🙂

Czeskie knedliki – dodatkowe informacje

Knedliki na parze najlepiej kroić bardzo ostrym nożem, wtedy uzyskamy ładne plastry. Tępy nóż będzie je zgniatał.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czeski knedel z gulaszem
Następny przepis: Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode