Czerwone porzeczki w syropie na zimę

Czerwone porzeczki w syropie na zimę

Zima to idealna pora na ciepłe herbaty, grzane wina i inne rozgrzewające napoje, do których doskonale pasują czerwone porzeczki w syropie. Stanowią one smaczną, zdrową i pełną witamin alternatywę dla typowych dodatków. Przygotowanie porzeczek na zimę to również świetny sposób na wykorzystanie letnich zbiorów i zaskoczenie gości niezwykłym, domowym smakiem. Czerwona porzeczka w syropie to doskonałe przetwory na zimę – są nie tylko zdrowe, ale także idealnie komponują się z deserami, a zarazem dodadzą wykwintnej nuty do różnych potraw. Wprowadź swój dom w zimowy nastrój, serwując te niezwykle orzeźwiające, pełne smaku przysmaki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych czerwonych porzeczek
  • cukier
  • wrząca woda

Czerwone porzeczki w syropie na zimę – jak zrobić?

  1. Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek, przygotowujemy słoiki.
  2. Czerwone porzeczki przekładamy do słoików mniej więcej na 1/2 – 3/4 wysokości słoika.
  3. Do każdego słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek cukru.
  4. Nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze słoika, tak aby był pełny (porzeczki w słoiku można lekko zamieszać aby cukier się rozpuścił).
  5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

Czerwone porzeczki w syropie na zimę – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czerwone porzeczki w syropie
Następny przepis: Czeski knedel z gulaszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode