Czerwone porzeczki w syropie

Czerwone porzeczki w syropie

Podnieś smak lata do góry z tym niezwykle smacznym i aromatycznym przepisem na czerwone porzeczki w syropie. Idealnie pasują do różnego rodzaju deserów, śniadań czy nawet drinków. Przepis ten pozwoli Ci cieszyć się smakiem soczystych, czerwonych porzeczek o każdej porze roku. Delikatnie podduszane w słodkim syropie, porzeczki zachowują swój naturalny kwasowy akcent, a dodatkowo zyskują na soczystości i słodyczy. Ten letni przepis jest łatwy do wykonania, a aromat czerwonych porzeczek w syropie na pewno zachęci Cię, aby został stałym elementem Twojej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 40 dag cukru

Czerwone porzeczki w syropie – jak zrobić?

  1. Wykonanie: porzeczki obrać z szypułek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć dobrze na sitku. Do miski przełożyć owoce zasypując je warstwowo cukrem. Odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do słoików wraz z powstałym syropem. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po lekkim przestudzeniu wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem do całkowitego wysygnięcia.

Czerwone porzeczki w syropie – dodatkowe informacje

1. do porzeczek można dodać sok z cytryny w niewielkiej ilości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czerwone korale - ciasto z porzeczkami
Następny przepis: Czerwone porzeczki w syropie na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode