Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki to kuszący przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Fantastyczny smak czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym mascarpone, a dodatek kremówki nadaje całości niepowtarzalnej kremowości. Perfekcyjny jako dodatek do deserów, tortów czy ciastek, ale równie pyszny podany samodzielnie. Podkreśl swoje umiejętności kulinarne i zrób coś, co zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy możesz sobie wyobrazić coś bardziej dekadenckiego niż krem czekoladowy z mascarpone? Ten przepis to prawdziwa gratka dla łasuchów.
admin
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie tym razem mleczna i odrobina gorzkiej)
- 50g cukru pudru
Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki – jak zrobić?
- 1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą – nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Na końcu nie przerywając miksowania – powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki – dodatkowe informacje
(*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna – można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy krem z awokado
Następny przepis: Czekoladowy salceson