Czekoladowe pierniki

Czekoladowe pierniki

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe pierniki – prawdziwej rozkoszy dla wielbicieli słodkości. Te ciasteczka to idealna kompozycja świątecznych smaków i czekoladowego rozkoszu. Są kruche, aromatyczne i lekko wilgotne od dodatku ulubionego kakao. Pierniczki czekoladowe to doskonały pomysł na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Można je podarować bliskim jako prezent, czy podać na świątecznym stole. Sprawdzą się również jako smakołyk do popołudniowej kawy czy herbaty. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Swoim wyglądem i smakiem oczarują każdego.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki golden syrup *
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladowe pierniki – jak zrobić?

  1. 1. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi.
  2. 2. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Masa powinna stężeć. Gotowe ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 8 minut. Pierniczki po wystudzeniu są twarde, ale bez obaw zmiękną. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Czekoladowe pierniki – dodatkowe informacje

*można użyć miodu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe niebo
Następny przepis: Czekoladowe tartaletki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode