Czekoladowe ciasto amarantusowe

Czekoladowe ciasto amarantusowe

Czekoladowe ciasto amarantusowe to prawdziwy hit dla miłośników nietuzinkowych połączeń smaków. Ta wyjątkowa receptura łączy w sobie klasyczną słodycz ciemnej czekolady z orzeźwiającym, lekko ziemistym smakiem amarantusa. Amarantus jest jednym z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych ziaren, które dodaje naszemu ciastu nie tylko wyjątkowego charakteru, ale także dodatkowych wartości odżywczych. Ten zdrowy deser na pewno zaskoczy Twoich gości swoim oryginalnym smakiem i jedwabistą konsystencją. Zainspiruj się i odkryj na nowo jak zdrowe składniki mogą przekształcić tradycyjne ciasto czekoladowe w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Składniki:

  • 7 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 jajka
  • jogurt naturalny (170g)
  • czekolada gorzka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

Czekoladowe ciasto amarantusowe – jak zrobić?

  1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  2. Dodać mąkę, jajka, jogurt, proszek do pieczenia oraz cukier
  3. Wymieszać składniki
  4. Przelać masę do blachy keksówki
  5. Piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto amarantusowe można przygotować również z innej mąki, na przykład owsianej lub jaglanej. Dodatkowo, zamiast cukru można użyć ksylitolu lub stewii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Następny przepis: czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode