czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

Święta, urodziny czy spotkania z przyjaciółmi to wyjątkowe okazje, kiedy wszyscy zasługują na jakąś słodkość. Czy osoby z cukrzycą mogą cieszyć się deserem? Jasne, że tak! Przedstawiam przepis na pyszne czekoladowe ciasto bez cukru i mąki, które jest bezpieczne dla diabetyków. W swoim składzie zawiera tylko zdrowe składniki, które nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi. To ciasto dla cukrzyka jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodkości i pozwoli cieszyć się deserem bez poczucia winy. Pamiętaj jednak, że nawet „zdrowe” słodycze powinny być spożywane z umiarem.

Składniki:

  • 3 białka – 105 g
  • szklanka borówek – 70 g
  • łyżka oleju – 5 g
  • kakao – 20 g
  • pełnoziarnista mąka z orkiszu – 100 g
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
  • 3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu – 12 g
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao – 30 g
  • 1 średnia cukinia – 300 g

Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków – jak zrobić?

  1. Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
  2. Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami.
  3. Piec ok. 50 min w 180 stopniach.

czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków – dodatkowe informacje

Dla osób, które nie zmagają się z cukrzycą ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem ale wtedy trzeba dać przynajmniej 6 łyżeczek.

Zamiast borówek świetnie sprawdzają się też maliny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto jabłkowo- bananowe
Następny przepis: Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode