Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Dla każdego wielbiciela czekolady, prezentujemy przepis na niezwykle smaczny i jednocześnie prosty w wykonaniu deser – czekoladowe ciasto bez pieczenia. To idealna propozycja dla tych, którzy nie mają piekarnika, bądź nie chcą go używać. Dzięki bogactwu czekoladowego smaku, ciasto to z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów. Dodatkowym atutem są użyte składniki, które z łatwością znajdziemy w każdym domu. Zaskocz swoich bliskich tym niesamowicie pysznym, a jednocześnie prosto wykonanym ciastem. Transformuj zwykłe składniki w niezwykle smakowite ciasto czekoladowe bez skomplikowanych technik cukierniczych i bez użycia piekarnika.

Składniki:

  • Składniki na spód ciasta:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 180g ciasteczek maślanych
  • 50g masła o temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie trochę mleka
  • Składniki na mus czekoladowy:
  • 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao

Czekoladowe ciasto bez pieczenia – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie spodu ciasta

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej, choć nie przeszkadza, gdy będą trochę grubsze kawałki (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą, wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć, można dodać odrobinę mleka. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła i zesztywniała.

  2. 2.
    Przygotowanie musu czekoladowego

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Jajka przed rozbiciem myjemy w ciepłej wodzie, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy żółtka, dodając po trochu roztopionej czekolady i po łyżeczce likieru, na zmianę rozluźniając masę połową białek. Na koniec dodajemy resztę białek i delikatnie wszystko wymieszamy. Uzyskany mus przełożyć do formy z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki, najlepiej na noc lub przynajmniej 3 godziny. Przed wyjęciem z formy delikatnie oddzielamy nożem mus od boków tortownicy.

Słowa kluczowe: deser czekoladowy bez pieczenia, ciasto czekoladowe bez pieczenia, ciasta czekoladowe bez pieczenia

xxxx – dodatkowe informacje

Po dodaniu alkoholu do czekolady raptownie ona gęstnieje, więc proszę się nie przestraszyć i miksować dalej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków
Następny przepis: Czekoladowe ciasto Wulkan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode