Cytrynowy sernik

Cytrynowy sernik

Ten przepis na cytrynowy sernik to coś więcej niż tylko tradycyjny deser – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Puszysty sernik o wyraźnym cytrynowym aromacie to doskonały pomysł na letni deser, ale smakuje równie dobrze o każdej porze roku. Delikatna i kremowa masa serowa z połączeniem cytrusowej nuty sprawia, że każdy kęs jest niezapomnianym doświadczeniem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten sernik cytrynowy jest wart wypróbowania. Daj się oczarować jego niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • otarta skórka z 5 cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • 125 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cytryna do dekoracji

Cytrynowy sernik – jak zrobić?

  1. Z podanych składników na spód wyrobić kruche ciasto, wylepić nim spód blaszki.
  2. Ser zmielić co najmniej dwukrotnie.
  3. Żółtka oddzielić od białek.
  4. Z białek ubić ze szczyptą soli pianę na sztywno.
  5. Połączyć masło, cukier i żółtka, utrzeć do otrzymania puszystej masy.
  6. Dodać zmielony ser, mąkę, cukry, sok oraz otarte skórki z cytryny i krótko zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.
  7. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie połączyć z masą serową.
  8. Masę serową wylać na ciasto. Piec około 55-60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  9. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować plasterkiem cytryny.

Cytrynowy sernik – dodatkowe informacje

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blacha o wymiarach 25 na 20 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode