Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Delikatnie aksamitny w smaku i kusząco pachnący, krem cytrynowy z serka mascarpone i kremówki to doskonały dodatek do wielu wypieków. Jego jedwabista tekstura i orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak cytryny zdecydowanie podbiją twoje kubki smakowe. Starannie dobrana kompozycja składników, z serkiem mascarpone w roli głównej, sprawia, że każda porcja doprowadza nas do kulinarnego nieba. Wspaniale sprawdzi się jako nadzienie do tortu lub jako krem do babeczek. Każda postać deseru, której dodasz ten krem, zyska nowy wymiar i zdecydowanie zachwyci Twoich gości. Tak przygotowany krem mascarpone cytrynowy stanowi idealne połączenie klasycznych składników w niepowtarzalnym wydaniu.
admin
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu)
- 3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki)
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki – jak zrobić?
- Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone – uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Słowa kluczowe: krem mascarpone cytrynowy, krem cytrynowy z mascarpone do tortu, krem cytrynowy z mascarpone.
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki – dodatkowe informacje
Słodkość i konsystencja kremu zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb.