Cytrynowy krem Lemon curd

Cytrynowy krem Lemon curd

Cytrynowy krem Lemon Curd to delikatna i aromatyczna smakołyka, która podkręci smak każdego deseru. Ten tradycyjny angielski dodatek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Używany jako dodatek do pieczywa, ciasteczek lub tart, dostarcza orzeźwiającego, lekko kwaskowego smaku, który idealnie komponuje się z wieloma deserami. Nasza wersja kremu jest bez jajek, więc idealna dla wegan. Słodko-kwaśny krem o wyrazistej cytrynowej nucie to sposób na szybki deser, który doda energii każdego dnia. Dzięki naszemu przepisowi na cytrynowy curd pokochasz gotowanie i eksperymentowanie z deserami.

Składniki:

  • 2 średnie cytryny
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 80 g masła 82 %

Cytrynowy krem lemon curd – jak zrobić?

  1. Cytryny. 1.
    Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
  2. Do gotowania. 2.
    Do garnka wbijamy jajka i wsypujemy cukier, roztrzepujemy ,,rózgą”, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy.
  3. Gotowanie. 3.
    Masę na krem zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia.
  4. Przecedzanie. 4.
    Gotowy krem przecedzamy przez gęste sitko.
  5. Do słoiczków. 5.
    Następnie przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Krem można w lodówce przechowywać do około dwóch tygodni.
  6. Gotowe. 6.
    Podajemy.

Słowa kluczowe: krem cytrynowy bez jajek, cytrynowy curd, krem cytrynowy przepis

Cytrynowy krem Lemon curd – dodatkowe informacje

Przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Krem warto przetrzeć przez geste sito, będzie gładki bez grudek i skórki z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynówka lubelska
Następny przepis: Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode