Cytrynówka lubelska

Cytrynówka lubelska

Cytrynówka Lubelska to klasyczny polski likier, który z pewnością zagościł na wielu domowych imprezach i spotkaniach towarzyskich. Charakteryzuje się orzeźwiającym, cytrusowym smakiem, który doskonale komponuje się z delikatnymi nutami alkoholu. Właśnie dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie wielu koktajli. Choć tradycyjnie jest znany na Lubelszczyźnie, coraz częściej można spotkać jego recepturę w różnych zakątkach Polski – i nie tylko. Niniejszy przepis na cytrynówkę lubelską, przygotowany z pasją i dbałością o detale, z pewnością zachwyci smakoszy wyrafinowanych drinków.

Składniki:

  • 4-5 cytryn
  • 2 i 1/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0,5 l spirytusu

Cytrynówka lubelska – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do dużego słoja.

    Wodę zagotować z cukrem i ciepłym zalać cytryny.

    Dolać spirytus i wymieszać.

    Odstawić na 12 godzin (maksymalnie na dobę!) od czasu do czasu potrząsając słojem.

    Gotowe przefiltrować np. przez gazę i przelać do butelek, zakręcić.

Cytrynówka lubelska – dodatkowe informacje

Cytryny, które zostaną po przefiltrowaniu można zalać ponownie czystym spirytusem, wyjdzie wtedy łagodniejsza nalewka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynówka
Następny przepis: cytrynówka z miodem na spirytusie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode