Cytrynowe makaroniki

Cytrynowe makaroniki

Zapraszamy do odkrywania francuskiej sztuki cukierniczej za pomocą naszego przepisu na cytrynowe makaroniki. Te delikatne, lekko chrupiące ciasteczka o puszystym wnętrzu i wyraźnym cytrynowym aromacie przeniosą Cię myślami do urokliwych kawiarni na uliczkach Paryża. Idealnie balansują słodkość białek z kwasowością cytryny, tworząc harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Makaroniki są znane na całym świecie, a ich popularność nie maleje od wielu lat. Nasze cytrynowe makaroniki są idealnym wyborem na podwieczorek, deser po wykwintnej kolacji czy eleganckie urodziny. Spróbuj swoich sił i stwórz te niewielkie dzieła sztuki cukierniczej we własnej kuchni!

Składniki:

  • Makaroniki:
  • 75 g mąki migdałowej
  • 75 g cukru pudru
  • 60 g białek
  • 92 g cukru
  • 25 ml wody
  • dowolny sypki barwnik spożywczy
  • Ponadto:
  • 1/2 op mascarpone
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • lemon curd

Cytrynowe makaroniki – jak zrobić?

  1. Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, dowolny barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu. Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubijamy ok. 10 min, aż beza będzie wystudzona.
  3. Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową. Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
  4. Zostawiamy ciastka na ok. 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
  5. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  6. Miksujemy mascarpone ze śmietaną, pod koniec dodając lemon curd i cukier do smaku. Masą przekładamy ciasteczka. Możemy przełożyć samym lemon curd, będą wtedy bardziej orzeźwiające i zrównoważy się słodycz bezy. Z podanych składników wychodzi po przełożeniu ok. 24 średnie makaroniki. Smacznego. Przepisem zainspirowałam się ze strony www.mojewypieki.com

Cytrynowe makaroniki – dodatkowe informacje

Zamiast mąki migdałowej możemy użyć migdałów bez skórki zmielonych w młynku do kawy i przesianych przez drobne sitko. Gdy nie posiadamy maty do piecznia makaroników, możemy użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej smakują ok 2 godziny po przełożeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowe kwadraciki
Następny przepis: Cytrynowe mini serniczki z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode