Cytrynowe ciacho na zimno

Cytrynowe ciacho na zimno

Nie da się ukryć, że upalne dni sprzyjają danym, które można podać schłodzone. Nie znajduje to lepszego potwierdzenia, niż w przypadku cytrynowego ciacha na zimno. Ten zaskakujący deser swą popularność zawdzięcza nie tylko orzeźwiającej lekkości, ale również prostocie przygotowania. Wyrazisty smak cytryny idealnie kontrastuje z delikatną słodyczą, tworząc uniwersalne połączenie, które zachwyci nawet wytrawnych łasuchów. Ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także bardzo efektowne – świetnie sprawdzi się jako letni dodatek do kawy czy herbaty na tarasie, jak i elegancka propozycja na rodzinne spotkanie czy przyjęcie.

Składniki:

  • Biszkopty
  • MASA CYTRYNOWA:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (ok 2-3 cytryny)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • PIANKA:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • LUKIER:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Cytrynowe ciacho na zimno – jak zrobić?

  1. 1.
    MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryn, szklankę wody i cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody, roztrzepać budynie i mąkę i wlać do gotującego się syropu. Mieszać energicznie i chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  2. PIANKA: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem i stopniowo dodawać tężącą galaretkę.

W tortownicy 26 cm wyłożonej papierem ułożyć ściśle biszkopty, polać je lukrem, zrobionym z soku i cukru (ma być gęsty). Wyłożyć masę cytrynową i piankę. Ozdobić czekoladą lub polewą.

Cytrynowe ciacho na zimno – dodatkowe informacje

Ciasto cytrynowe na zimno najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem
Następny przepis: Cytrynowe makaroniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode