Cytrynowa pekinka z koperkiem

Cytrynowa pekinka z koperkiem

Cytrynowa pekinka z koperkiem to lekki i orzeźwiający dodatek do każdego posiłku. Znakomicie podkreśla smak nie tylko potraw mięsnych, ale też wegetariańskich czy wegańskich. Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem ma niepowtarzalny, soczysty smak, który z powodzeniem łączy słodycz pekinki z kwasowym akcentem cytryny. Koper z kolei dodaje nieco ostrości i daje wyraźny, lekko pikantny aromat. To doskonała, niezwykle zdrowa surówka, która przypodoba się każdemu miłośnikowi zielonych dodatków do posiłków. W dodatku jest niezwykle prosta i szybka do wykonania.

Składniki:

  • 6 dużych liści kapusty pekińskiej (ok. 45 dag)
  • pęczek świeżego koperku
  • 0,5-1 łyżka soku z cytryny (w zależności od preferencji)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu cytrynowego

Cytrynowa pekinka z koperkiem – jak zrobić?

  1. Liście umyć, osuszyć, ułożyć jeden na drugim, przeciąć wzdłużna pół, a następnie w poprzek na cienkie paseczki.
  2. Przełożyć do salaterki.
  3. Koperek opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać (u mnie wyszły 4 kopiaste łyżki), dodać do kapusty.
  4. Do zakręcanego słoiczka lub małej miseczki wlać sok cytrynowy i olej, dosypać przyprawy.
  5. Słoiczek zakręcić i potrząsać nim aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitego sosu (w miseczce najlepiej roztrzepać widelcem).
  6. Przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem, wymieszać.

Słowa kluczowe: surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem

Cytrynowa pekinka z koperkiem – dodatkowe informacje

Jeśli zdarzy się, że sos się rozwarstwi zanim go użyjemy, wystarczy go ponownie wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowe babeczki z lukrem
Następny przepis: Cytrynowe ciacho na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode