Cytrynowe ciacho na zimno
Nie da się ukryć, że upalne dni sprzyjają danym, które można podać schłodzone. Nie znajduje to lepszego potwierdzenia, niż w przypadku cytrynowego ciacha na zimno. Ten zaskakujący deser swą popularność zawdzięcza nie tylko orzeźwiającej lekkości, ale również prostocie przygotowania. Wyrazisty smak cytryny idealnie kontrastuje z delikatną słodyczą, tworząc uniwersalne połączenie, które zachwyci nawet wytrawnych łasuchów. Ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także bardzo efektowne – świetnie sprawdzi się jako letni dodatek do kawy czy herbaty na tarasie, jak i elegancka propozycja na rodzinne spotkanie czy przyjęcie.
admin
Składniki:
- Biszkopty
- MASA CYTRYNOWA:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki soku z cytryny (ok 2-3 cytryny)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- PIANKA:
- 1 galaretka cytrynowa
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- LUKIER:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Cytrynowe ciacho na zimno – jak zrobić?
-
1.
MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryn, szklankę wody i cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody, roztrzepać budynie i mąkę i wlać do gotującego się syropu. Mieszać energicznie i chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu. - PIANKA: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem i stopniowo dodawać tężącą galaretkę.
W tortownicy 26 cm wyłożonej papierem ułożyć ściśle biszkopty, polać je lukrem, zrobionym z soku i cukru (ma być gęsty). Wyłożyć masę cytrynową i piankę. Ozdobić czekoladą lub polewą.
Cytrynowe ciacho na zimno – dodatkowe informacje
Ciasto cytrynowe na zimno najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem
Następny przepis: Cytrynowe makaroniki