Cykoria zapiekana z indykiem

Cykoria zapiekana z indykiem

Cykoria biała to jeszcze dość rzadko spotykane warzywo na naszych stołach, które warto poznać i zacząć regularnie wprowadzać do swojej diety. Przepis na cykorię zapiekaną z indykiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, mięsnej zapiekanki. Zamiast nudnych ziemniaków lub makaronu mamy tu orzeźwiającą, lekko gorzką cykorię, która idealnie kontrastuje z mięsem indyka. Wszystko razem tworzy nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne danie. Przepis ten jest także świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Cykoria biała przepisy często proponują jako alternatywę dla tradycyjnej sałaty, ale warto wykorzystać jej potencjał w różnego rodzaju daniach.

Składniki:

  • 2 cykorie
  • 30 dag fileta z indyka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szkl. mleka
  • 15 dag śmietany 18-proc.
  • 8 listków szałwii
  • 3 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 30 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Cykoria zapiekana z indykiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Z cykorii usuwamy wierzchnie liście. Kroimy w poprzek w ćwiartki. Wkładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Wlewamy wino. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
  2. 2.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Przekładamy na cykorię. Przykrywamy folią i odstawiamy.
  3. 3.
    Sos: ser ścieramy na tarce. Szałwię myjemy, osuszamy i siekamy. Rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając, robimy zasmażkę. Wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śmietaną, musztardami i szałwią. Doprawiamy.
  4. 4.
    Sosem śmietanowym polewamy cykorię oraz indyka. Wierzch posypujemy serem i pieczemy ok. 30 minut.

Cykoria zapiekana z indykiem – dodatkowe informacje

● Zamiast fileta z indyka możemy użyć mięsa z kurczaka, a żółty ser zastąpić mozzarellą.

● Do sosu można dodać również szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cykoria z białym serem
Następny przepis: Cymes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode