Cykoria zapiekana z indykiem
Cykoria biała to jeszcze dość rzadko spotykane warzywo na naszych stołach, które warto poznać i zacząć regularnie wprowadzać do swojej diety. Przepis na cykorię zapiekaną z indykiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, mięsnej zapiekanki. Zamiast nudnych ziemniaków lub makaronu mamy tu orzeźwiającą, lekko gorzką cykorię, która idealnie kontrastuje z mięsem indyka. Wszystko razem tworzy nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne danie. Przepis ten jest także świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Cykoria biała przepisy często proponują jako alternatywę dla tradycyjnej sałaty, ale warto wykorzystać jej potencjał w różnego rodzaju daniach.
admin
Składniki:
- 2 cykorie
- 30 dag fileta z indyka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szkl. mleka
- 15 dag śmietany 18-proc.
- 8 listków szałwii
- 3 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej)
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 30 dag żółtego sera
- sól, pieprz
Cykoria zapiekana z indykiem – jak zrobić?
-
1.
Z cykorii usuwamy wierzchnie liście. Kroimy w poprzek w ćwiartki. Wkładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Wlewamy wino. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. -
2.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Przekładamy na cykorię. Przykrywamy folią i odstawiamy. -
3.
Sos: ser ścieramy na tarce. Szałwię myjemy, osuszamy i siekamy. Rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając, robimy zasmażkę. Wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śmietaną, musztardami i szałwią. Doprawiamy. -
4.
Sosem śmietanowym polewamy cykorię oraz indyka. Wierzch posypujemy serem i pieczemy ok. 30 minut.
Cykoria zapiekana z indykiem – dodatkowe informacje
● Zamiast fileta z indyka możemy użyć mięsa z kurczaka, a żółty ser zastąpić mozzarellą.
● Do sosu można dodać również szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.