Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem
Przedstawiamy prosty, ale efektowny przepis na zapiekane ćwiartki ziemniaków. Złoto-brązowe i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, są idealnym dodatkiem do wielu dań. Kombinacja rozmarynu, który nadaje im wyjątkowego aromatu, z naturalnym smakiem ziemniaków tworzy niesamowite połączenie. Ta uniwersalna przekąska idealnie dopełni zarówno codzienne posiłki, jak i wykwintne kolacje. Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć coś wyjątkowego!
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól do gotowania
- przyprawa do ziemniaków
- świeży rozmaryn
- wiórki masła
- Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut, po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawą do ziemniaków, wiórkami masła i świeżymi igiełkami rozmarynu i pozostałe ziemniaki, rozmaryn, masło i przyprawa.
- Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut aż staną się złociste i chrupiące.
Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem – dodatkowe informacje
Ziemniaki najlepiej smakują z pieczonymi mięsami lub kefirem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki
Następny przepis: Ćwikła z chrzanem