Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem

Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem

Przedstawiamy prosty, ale efektowny przepis na zapiekane ćwiartki ziemniaków. Złoto-brązowe i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, są idealnym dodatkiem do wielu dań. Kombinacja rozmarynu, który nadaje im wyjątkowego aromatu, z naturalnym smakiem ziemniaków tworzy niesamowite połączenie. Ta uniwersalna przekąska idealnie dopełni zarówno codzienne posiłki, jak i wykwintne kolacje. Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć coś wyjątkowego!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól do gotowania
  • przyprawa do ziemniaków
  • świeży rozmaryn
  • wiórki masła
  1. Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem – jak zrobić?
  2. Sposób przygotowania:
    1. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut, po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawą do ziemniaków, wiórkami masła i świeżymi igiełkami rozmarynu i pozostałe ziemniaki, rozmaryn, masło i przyprawa.
    2. Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut aż staną się złociste i chrupiące.

Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem – dodatkowe informacje

Ziemniaki najlepiej smakują z pieczonymi mięsami lub kefirem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki
Następny przepis: Ćwikła z chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode