Ćwiartki kurczaka z piekarnika
Ćwiartki kurczaka z piekarnika to tradycyjne danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Jest to przysmak, który zawsze wychodzi pyszny i soczysty. Cechuje go prostota przygotowania, jednakże efekt końcowy jest niesamowicie efektowny. W tym przepisie dowiesz się, jak przyrządzić i upiec ćwiartki z kurczaka, aby były złociste, chrupiące i pełne smaku. Aromat pieczonej ćwiartki z kurczaka, który unosi się po domu, sprawi, że każdy z domowników z niecierpliwością będzie wyczekiwał momentu, kiedy danie wreszcie wyjdzie z piekarnika.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 duże ćwiartki z kurczaka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- przyprawa uniwersalna
- mielona słodka papryka
- majeranek
- curry
Ćwiartki kurczaka z piekarnika – jak zrobić?
- Ćwiartki umyć, przekroić na pół, obsypać obficie przyprawami, odstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, umieścić w nim mięso, dodać przekrojoną na pół cebulę i obrane ząbki czosnku, wlać 100 ml wody. - Mięso piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Słowa kluczowe: pieczenie ćwiartek kurczaka, jak przyrządzić ćwiartki z kurczaka, ćwiartki kurczaka przepis, ćwiartki kurczaka pieczone w piekarniku, ćwiartki kurczaka, jak zrobić ćwiartki z kurczaka, jak upiec ćwiartki z kurczaka, ćwiartka z kurczaka przepis, ćwiartki z piekarnika, ćwiartki z kurczaka w piekarniku, pieczona ćwiartka z kurczaka
Ćwiartki kurczaka z piekarnika – dodatkowe informacje
Wywar spod mięsa zlewam do rondelka, dodaję 2 łyżki posiekanej natki, zagotowuję, zaprawiam odrobiną mąki wymieszanej z wodą i mam wspaniały sos do ziemniaków.