Curry z wieprzowiną i ananasem

Curry z wieprzowiną i ananasem

Curry z wieprzowiną i ananasem to aromatyczne, kuszące danie, które wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Ta symfonia smaków to gratka dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Osią kombinacji mięsa i owoców, szczególnie wyrazistego ananasa, jest niecodzienny, ale niezwykle szczęśliwy eksperyment kulinarne, który wywołuje piękny tropikalny efekt. Ciepłe i pełne orientalnej przyprawy curry wieprzowina doskonale komponuje się z delikatną słodyczą ananasa, co tworzy harmonijną, wyrazistą całość. Przygotowując curry z wieprzowiną i ananasem, zanurzasz się w radosnym, smakowym tańcu, który rozpala zmysły. To danie to idealny wybór na kolację w rodzinnym gronie lub uroczysty posiłek. Keywords: wieprzowina curry.

Składniki:

  • 60 dekagramów mięsa wieprzowego bez tłuszczu
  • 1 świeży ananas (można użyć ananasa z puszki)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 papryki (dowolne)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (może być sojowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Curry z wieprzowiną i ananasem – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, dokładnie wytrzeć i pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Paprykę opłukać i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno pokroić.
  2. Ananasa obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Jedną ćwiartkę ananasa zmiksować blenderem na puree.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone mięso, oprószyć lekko solą i obsmażyć je z każdej strony. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut razem. Zmniejszyć ogień i dodać pastę curry. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  4. Dodać pozostałe składniki: mus oraz pokrojonego ananasa, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sos ostrygowy oraz mleko kokosowe.
  5. Dusić do miękkości mięsa i zredukowania sosu na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie potrzeba podlewać niewielką ilością wody. Można zwiększyć pikantność potrawy i doprawić większą ilością pasty lub chilli.

Curry z wieprzowiną i ananasem – dodatkowe informacje

Danie podać z ryżem, świetnie też smakuje z kaszą bulgur, który jest pyszny i zdrowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Curry z warzywami
Następny przepis: Cuszima

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode