Curry z warzywami

Curry z warzywami

Ten przepis na curry z warzywami to harmonijne połączenie aromatycznych przypraw, kolorowych warzyw i soczystego schabu. Curry, znanym i lubianym na całym świecie, cechuje wyjątkowe połączenie ciepłych smaków kardamonu, kolendry, kuminu i kurkumy, które zaskakują swoją oryginalnością. Schab curry z warzywami to potrawa, która poza swoją wyrafinowaną głębią smaku, charakteryzuje się też wysoką zawartością białka, witamin i składników mineralnych. To doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i entuzjastów pysznych i zdrowych warzyw. Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 0,25 kg mięsa wieprzowego
  • brokuł
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • Pół puszki kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Curry z warzywami – jak zrobić?

  1. Schab pokrój w paski, obtocz w pół łyżeczce curry i przesmaż na łyżce oleju przez około 5 minut. Dorzuć umytą, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
  2. Przygotuj 1 l bulionu z kostki rosołowej i zalej nim mięso z marchewką. Dodaj przecier pomidorowy, curry i czerwoną paprykę. Wymieszaj dokładnie i gotuj na dużym ogniu 5 minut, aż składniki przejdą zapachem curry.
  3. Umyj fasolkę szparagową (lub rozmroź jeśli używasz mrożonej) i dodaj do mięsa z marchewką. Następnie brokuł blanszuj: wrzuć na gotującą się wodę i gotuj około 3 minuty, tak aby nie stracił koloru. Dodaj do gotującego się curry razem z kukurydzą. Całość podgrzewaj do momentu aż warzywa będą miękkie.

Curry z warzywami – dodatkowe informacje

Curry można podawać z ryżem lub z ziemniakami. Ziemniaki możesz ugotować osobno lub wrzucić do smażącego się schabu i gotować w bulionie. Pamiętaj jednak żeby pokroić je w drobne kawałki i gotować curry dłużej – tak by ziemniaki się ugotowały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Curry z bakłażana i ciecierzycy
Następny przepis: Curry z wieprzowiną i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode