Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie

Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie

Zapraszamy do stworzenia niezwykle aromatycznego i smakowitego dania – cukinii z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie. Ta łatwa do wykonania potrawa jest doskonałym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Połączenie chrupiącej cukinii, soczystych grzybów z delikatnym śmietankowym sosem tworzy prawdziwie niezwykłą symfonię smaków. Ponadto, danie to jest bogate w błonnik, witaminy i minerały. Eksperymentuj z różnymi rodzajami grzybów dla innej nieszablonowej kombinacji smaków i tekstur. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy początkującym, z pewnością pokochasz tę prostą, ale wyrafinowaną potrawę.

Składniki:

  • Około 250 g grzybów leśnych (u mnie borowiki)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml gęstej śmietany
  • Mały pęczek świeżej natki
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Pieprz czarny
  • Czosnek granulowany (do smaku)
  • Olej do smażenia

Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki:
    • Natkę opłucz i posiekaj.
    • Cebulę obierz i pokrój na półplasterki.
    • Grzyby oczyść, umyj i pokrój na kawałki, mniejsze zostaw w całości.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone grzyby, podlej bulionem warzywnym i dusz około 10 minut.
  4. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię.
  6. Do wcześniej podduszonych grzybów dodaj cukinię, dopraw solą, białym pieprzem, czosnkiem granulowanym i chwilę razem podsmaż.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę i wlej zahartowaną z niewielką ilością sosu śmietanę. Całość razem poddusz jeszcze chwilę.
  8. Podawaj np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie – dodatkowe informacje

Porcji: 4-5

Cukinię dusimy aż będzie miękka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia z chilli do słoików na zimę
Następny przepis: CUKINIA Z KURKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode