Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie
Zapraszamy do stworzenia niezwykle aromatycznego i smakowitego dania – cukinii z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie. Ta łatwa do wykonania potrawa jest doskonałym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Połączenie chrupiącej cukinii, soczystych grzybów z delikatnym śmietankowym sosem tworzy prawdziwie niezwykłą symfonię smaków. Ponadto, danie to jest bogate w błonnik, witaminy i minerały. Eksperymentuj z różnymi rodzajami grzybów dla innej nieszablonowej kombinacji smaków i tekstur. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy początkującym, z pewnością pokochasz tę prostą, ale wyrafinowaną potrawę.
admin
Składniki:
- Około 250 g grzybów leśnych (u mnie borowiki)
- 1 średnia cukinia
- 2 cebule
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml gęstej śmietany
- Mały pęczek świeżej natki
- Sól
- Biały pieprz
- Pieprz czarny
- Czosnek granulowany (do smaku)
- Olej do smażenia
Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie – jak zrobić?
- Przygotuj składniki:
- Natkę opłucz i posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój na półplasterki.
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój na kawałki, mniejsze zostaw w całości.
- Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone grzyby, podlej bulionem warzywnym i dusz około 10 minut.
- Cukinię opłucz i pokrój w kostkę.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię.
- Do wcześniej podduszonych grzybów dodaj cukinię, dopraw solą, białym pieprzem, czosnkiem granulowanym i chwilę razem podsmaż.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę i wlej zahartowaną z niewielką ilością sosu śmietanę. Całość razem poddusz jeszcze chwilę.
- Podawaj np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie – dodatkowe informacje
Porcji: 4-5
Cukinię dusimy aż będzie miękka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia z chilli do słoików na zimę
Następny przepis: CUKINIA Z KURKAMI