Cukinia z chilli do słoików na zimę

Cukinia z chilli do słoików na zimę

Królowa ogrodów letnich zaserwuje Ci zimową ucztę dla kubków smakowych. Cukinia z chilli do słoików to niezwykle popularny przepis na przetwory, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata w chłodniejsze dni. Aromatyczna cukinia i pikantne chilli łączą się tu w harmonijne połączenie smaków. To idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają niebanalne dodatki do potraw. W dodatku cukinia jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Jej delikatny smak wspaniale komponuje się z ostrym chilli. Zimą, otwierając słoik z tą przetworzoną cukinią, przypomnisz sobie smak letnich dni.

Składniki:

  • 2 kilogramy cukinii już obranej
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 główka czosnku

Cukinia z chilli do słoików na zimę – jak zrobić?

  1. Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do cukini dodajemy czosnek, sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
  2. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.
  3. Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.
  4. Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe). Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy.
  5. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody.
  6. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉

Cukinia z chili – dodatkowe informacje

W zależności od tego jak lubimy ostre możemy dodać więcej lub mniej chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: CUKINIA Z JAJKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode