Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to propozycja przepisu, dzięki któremu to popularne, lekkostrawne warzywo nabierze zupełnie nowego smaku. To danie może być doskonałym dodatkiem do mięs, ryb czy sałatek, nadając im osobliwego charakteru. Cukinia w occie na słodko jest doskonałym pomysłem na przetwory – znakomity mix słodkości, kwasu i unikalnego smaku cukinii. Ta kompozycja z pewnością przyniesie odświeżające urozmaicenie do codziennych posiłków oraz przyjazny sposób na zachowanie letnich smaków przez cały rok. Wypróbuj ten przepis na cukinię w zalewie, a na pewno pokochasz ten smak!

Składniki:

  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka kurkumy
  • Składniki zalewy zagotować.
  • Dodatki:
  • Gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnkach
  • Liść laurowy
  • Cukinia około 1,5 kg
  • 1 średnia czerwona papryka

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej – jak zrobić?

  1. Paprykę i cukinię opłukać, wysuszyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cukinię obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda i pokroić w grubszą kostkę.
  2. Słoiki wyparzyć gorącą wodą.
  3. Na dno każdego słoika ułożyć dodatki (na słoik 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pół listka liścia laurowego, 1/2 łyżeczki gorczycy).
  4. Następnie ułożyć pokrojoną w kostkę cukinię i kilka paseków papryki.
  5. Zalać zagotowaną zalewą – pasteryzować 5 minut od zagotowania. Cukinia jest dobra do spożycia po 2-3 dniach.

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje

Do słoika można dodać plasterek czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: cukinia w syropie na słodko
Następny przepis: Cukinia z chilli do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode