Cukinia panierowana
Cukinia panierowana to doskonała alternatywa dla osób, które poszukują smacznej, lekkiej i przede wszystkim zdrowej przekąski. Ten prosty przepis z kuchni wegetariańskiej jest również dobrym wyborem dla tych, którzy pragną przemycić trochę warzyw do swojego codziennego menu. Delikatne w smaku i doskonałe w konsystencji, panierowane plasterki cukinii są idealnym dodatkiem do głównych dań lub sycącym poobiednim przekąskowaniem. Łatwość wykonania oraz dostępność składników sprawiają, że jest to doskonała propozycja na szybki przepis dla każdego.
admin
Składniki:
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej
Cukinia panierowana – jak zrobić?
- Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Nie za cienkie. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę, aby zmiękła.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii panierujemy w mące, jajku i bułce (w takiej kolejności).
- Panierowaną cukinię układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron po kilka minut na małym ogniu.
Cukinia panierowana – dodatkowe informacje
Można odstawić do lodówki na dłużej, na kilka godzin. Podajemy z jakiś sosem lub do ziemniaków 🙂 Można też jeść z surówką 🙂 Smacznego 🙂