Cukinia faszerowana ragu

Cukinia faszerowana ragu

Zapraszam Państwa do zapoznania się z przepisem na wyjątkowe danie – okrągłą cukinię faszerowaną ragu. Jest to aromatyczne i sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Cukinia nadziewana ragu to starannie skomponowane połączenie mięsnej zawartości ragu z delikatnością powłoki z cukinii – zdrowej i niskokalorycznej. Jest to sposób na atrakcyjne urozmaicenie codziennego menu i przygotowanie warzyw w oryginalny sposób, który przyciągnie uwagę naszych domowników. Dodatkowo, składniki są łatwo dostępne, a danie nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 4 cukinie w kształcie okręgu
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 12 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
  • świeże zioła: koperek, pietruszka, rozmaryn, tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Cukinia faszerowana ragu – jak zrobić?

  1. Z cukinii odciąć kapelusze (nie wyrzucać), następnie wydrążyć środek. Wykrojony ze środka miąższ posiekać na drobno.
  2. Suszone pomidory blendujemy na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć mięso aż się zarumieni. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia.
  4. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną na drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do momentu zeszklenia się. Następnie dodać posiekany miąższ cukinii i dusić do miękkości. Dodać podsmażone mięso, posiekane zioła, suszone pomidory, dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut tak, aby składniki połączyły się.
  5. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem nadziać cukinie (farsz, ser mozzarella, farsz).
  6. Cukinie wstawić do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni, pod koniec pieczenia ok. 15 minut przed wyjęciem na wierzch położyć po kawałku sera mozzarella a wiecz przekryć kapeluszem.
  7. Podawać po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Cukinia faszerowana ragu – dodatkowe informacje

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami
Następny przepis: Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode