Cukinia faszerowana ragu
Zapraszam Państwa do zapoznania się z przepisem na wyjątkowe danie – okrągłą cukinię faszerowaną ragu. Jest to aromatyczne i sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Cukinia nadziewana ragu to starannie skomponowane połączenie mięsnej zawartości ragu z delikatnością powłoki z cukinii – zdrowej i niskokalorycznej. Jest to sposób na atrakcyjne urozmaicenie codziennego menu i przygotowanie warzyw w oryginalny sposób, który przyciągnie uwagę naszych domowników. Dodatkowo, składniki są łatwo dostępne, a danie nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Zachęcam do wypróbowania!
admin
Składniki:
- 4 cukinie w kształcie okręgu
- 500 g mielonej wołowiny
- 12 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
- świeże zioła: koperek, pietruszka, rozmaryn, tymianek
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Cukinia faszerowana ragu – jak zrobić?
- Z cukinii odciąć kapelusze (nie wyrzucać), następnie wydrążyć środek. Wykrojony ze środka miąższ posiekać na drobno.
- Suszone pomidory blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć mięso aż się zarumieni. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia.
- Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną na drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do momentu zeszklenia się. Następnie dodać posiekany miąższ cukinii i dusić do miękkości. Dodać podsmażone mięso, posiekane zioła, suszone pomidory, dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut tak, aby składniki połączyły się.
- Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem nadziać cukinie (farsz, ser mozzarella, farsz).
- Cukinie wstawić do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni, pod koniec pieczenia ok. 15 minut przed wyjęciem na wierzch położyć po kawałku sera mozzarella a wiecz przekryć kapeluszem.
- Podawać po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Cukinia faszerowana ragu – dodatkowe informacje
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami
Następny przepis: Cukinia faszerowana ryżem i warzywami