Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami to apetyczny przepis na zdrowy posiłek, który dostarczy twojemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. To doskonałe danie dla wegetarian i wegan, ale z pewnością zachwyci i miłośników mięsa. Bogata w błonnik cukinia w połączeniu z ryżem i innymi warzywami stworzy sycące, a jednocześnie lekkie danie. Cukinia nadziewana ryżem jest wprost stworzona do zapieczenia, co podkreśla jej naturalny, delikatny smak. Jeżeli szukasz inspiracji na wykorzystanie cukinii w kuchni, ten przepis na cukinię faszerowaną ryżem i warzywami na pewno ci się spodoba.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 większa cukinia
  • 4 plastry boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • Łyżka masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Ser żółty do posypania

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami – jak zrobić?

  1. Ryż ugotować.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Cukinie osolić i posypać pieprzem.
  3. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i masło, wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Cukinie nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 1h.
  5. 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami – dodatkowe informacje

Cukinię można podawać polaną ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana ragu
Następny przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode