Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami

Zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznego dania – cukinii faszerowanej mięsem mielonym i pomidorami. To połączenie nie tylko zachwyca smakiem, ale i jest doskonałym pomysłem na zdrową, sycącą, a jednocześnie lekką potrawę. Te faszerowane cukinie to oryginalne rozwiązanie na obiad lub kolację. To połączenie klasycznych składników kuchni włoskiej, które z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Cukinia, mięso mielone i pomidory to prostota i elegancja jednocześnie. Ten przepis jest idealnym wyborem zarówno dla osób poszukujących nowych kulinaricznych doświadczeń, jak i tych, które cenią sobie poznane i lubiane smaki.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram startego sera żółtego
  • słodka i ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami – jak zrobić?

  1. Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.
  3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie.
  4. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy.
  5. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami – dodatkowe informacje

Ser żółty zamiast dodać do farszu to można posypać na wierzch.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia a`la schabowy
Następny przepis: Cukinia faszerowana ragu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode