Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello
Fani słodkości z pewnością poszukują różnorodnych wersji swoich ulubionych ciast. Dlaczego by nie połączyć klasycznego ciasta jabłkowego z delikatnością kulek rafaello? Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello to zaskakujące, ale smakowite połączenie. Słodycz jabłek doskonale komponuje się z kokosowym akcentem, który wprowadzają kule rafaello. To ciasto to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych, interesujących smaków. Szczególnie polecamy go na jesienne i zimowe dni, kiedy bogate, głębokie smaki są szczególnie mile widziane. Zachwycisz nim nie tylko siebie, ale również swoich gości. Przekonaj się sam, jak wyjątkowe to połączenie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g schłodzonej margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 220 g serka waniliowego homogenizowanego
- 7 sztuk jabłek
- 76 sztuk kulek rafaello
- cynamon do oprószenia jabłek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello – jak zrobić?
- Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać schodzoną, posiekaną margarynę, serek waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce.
- Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć środek tak, żeby w każdym środku zmieściła się kulka rafaello.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Pierwszą połowę rozwałkować na wielkość spodu dużej blachy i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ułożyć połówki jabłek z wciśniętymi w wydrążone miejsca kulkami rafaello.
- Wierzch owoców oprószyć cynamonem.
- Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt trochę większy niż spód i przykryć jabłka, lekko dociskając ciasto palcami wokół każdej połowy jabłka.
- Piec ok 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Przed podaniem wierzch ostudzonego ciasta delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello – dodatkowe informacje
Przepis dodałam drugi raz, ponieważ zrobiłam inne zdjęcie, a niestety nie ma opcji edytowania danego przepisu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z pierniczkami
Następny przepis: Ciasto z ptasim mleczkiem