Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello

Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello

Fani słodkości z pewnością poszukują różnorodnych wersji swoich ulubionych ciast. Dlaczego by nie połączyć klasycznego ciasta jabłkowego z delikatnością kulek rafaello? Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello to zaskakujące, ale smakowite połączenie. Słodycz jabłek doskonale komponuje się z kokosowym akcentem, który wprowadzają kule rafaello. To ciasto to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych, interesujących smaków. Szczególnie polecamy go na jesienne i zimowe dni, kiedy bogate, głębokie smaki są szczególnie mile widziane. Zachwycisz nim nie tylko siebie, ale również swoich gości. Przekonaj się sam, jak wyjątkowe to połączenie!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonej margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 7 sztuk jabłek
  • 76 sztuk kulek rafaello
  • cynamon do oprószenia jabłek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać schodzoną, posiekaną margarynę, serek waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce.
  2. Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć środek tak, żeby w każdym środku zmieściła się kulka rafaello.
  3. Ciasto podzielić na dwie części.
  4. Pierwszą połowę rozwałkować na wielkość spodu dużej blachy i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ułożyć połówki jabłek z wciśniętymi w wydrążone miejsca kulkami rafaello.
  6. Wierzch owoców oprószyć cynamonem.
  7. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt trochę większy niż spód i przykryć jabłka, lekko dociskając ciasto palcami wokół każdej połowy jabłka.
  8. Piec ok 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Przed podaniem wierzch ostudzonego ciasta delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello – dodatkowe informacje

Przepis dodałam drugi raz, ponieważ zrobiłam inne zdjęcie, a niestety nie ma opcji edytowania danego przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z pierniczkami
Następny przepis: Ciasto z ptasim mleczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode