Ciasto z pierniczkami

Ciasto z pierniczkami

Przedstawiam niezwykle aromatyczny przepis na ciasto z pierniczkami, idealne na nadchodzące święta. Smak domowych pierniczków wplecionych w delikatne ciasto to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Placek z pierniczkami, dzięki swojej głębokiej korzennemu aromatowi oraz delikatnej konsystencji, to doskonały deser na zimowe popołudnia. Wykorzystuje tradycyjne, świąteczne składniki, które wzbudzają wspomnienia i podkreślają magię świąt. Ten przepis pokocha każdy, kto docenia domowe wypieki i świąteczne smaki. Czekoladowe nuty w połączeniu z korzennym zapachem piernika tworzą niezapomnianą kompozycję. Przygotujcie się na prawdziwe świąteczne rozkosze na talerzu.

Składniki:

  • Ciasto: 9 jajek
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 czerwone galaretki
  • Pianka:
  • 2 śnieżki
  • galaretka agrestowa
  • Oraz:
  • 1/2 kg nadziewanych pierniczków w czekoladzie
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Ciasto z pierniczkami – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
  2. Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
  3. Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
  4. Na spód biszkopta wykładamy masę jabłkową, pierniczki i piankę. Przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy polewą, oprószamy wiórkami.

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2. Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
3. Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
4. Na spód biszkopta wykładamy masę jabłkową, pierniczki i piankę. Przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy polewą, oprószamy wiórkami.

Słowa kluczowe: placek z pierniczkami

Ciasto z pierniczkami – dodatkowe informacje

Rady redakcyjnej kucharki:
● Piankę można zastąpić masą budyniową: 2 budynie waniliowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i ucieramy z kostką masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO BEZ JAJEK
Następny przepis: Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode