Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi
Odkryj wyjątkowy smak ciasta z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi! To doskonała propozycja na słodki, orzeźwiający deser. Niepowtarzalna kombinacja słodkich mandarynek i delikatnych migdałów sprawi, że ciasto będzie sycące, a jednocześnie lekkie. Wszystko za sprawą soczystych, gotowanych mandarynek, które dodadzą deserowi naturalnej słodyczy i cytrusowego aromatu. Z kolei płatki migdałowe wprowadzą do ciasta interesującą chrupkość oraz wyjątkowy, delikatny smak. Ciasto mandarynkowe z migdałami to doskonała propozycja na każdą okazję – zarówno większe spotkania, jak i codzienne podwieczorki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia 10 cm . x 28 cm .
- płatki migdałowe do posypania
Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi – jak zrobić?
-
1.
Mandarynki polewam wrzątkiem , odsączam , zalewam dwiema szklankami wody , gotuję na małym płomieniu 40 minut . Mandarynki wyjmuje z wody , studzę , kroję na cztery części , wyjmuje pestki , miksuję blenderem na gładką masę . Jajka z cukrem i solą miksuję na puch , ciągle miksując dodaję zmiksowane mandarynki , mąkę zmieszaną z posiekanymi migdałami , sodą i proszkiem do pieczenia . -
2.
Jednolite ciasto przekładam do przygotowanej blaszki . Ciasto piekę ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . -
3.
Składniki lukru ucieram , polewam wystudzone i wyjęte ciasto z blaszki , posypuję płatkami migdałowymi , pozostawiam do zastudzenia lukru .
Słowa kluczowe: ciasto z gotowanych mandarynek, ciasto mandarynkowe z migdałami
Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi – dodatkowe informacje
Należy uważać by mandarynek nie przypalić, ponieważ nie będą się nadawać. W czasie gotowania mandarynki należy obracać je na drugą stronę, aby równomiernie się ugotowały. Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej kaloryczne, możemy zrezygnować z polewania go lukrem i zamiast tego posypać je cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i budyniową
Następny przepis: Ciasto z jabłkami i masą serową