Ciasto z jabłkami i masą serową

Ciasto z jabłkami i masą serową

Cieszące się niesłabnącą popularnością połączenie sera i jabłek to klasyka, która nigdy się nie starzeje. Ciasto z jabłkami i masą serową to prosty, ale zarazem genialny pomysł na słodką ucztę. Kuszący sernik gotowany z jabłkami, którym obficie naszpikowane jest to ciasto, rozpływa się w ustach, a jego delikatny smak idealnie harmonizuje z soczystymi, lekko kwaskowatymi jabłkami. Dodatek korzennych przypraw dodatkowo podkreśla jesienne oblicze tego deseru. To idealny przepis dla wszystkich wielbicieli ciast serowych z jabłkami!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szkl cukru pudru
  • Kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śmietana, tyle żeby połączyc składniki
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • Cukier do smaku
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Masa serowa:
  • 50 dkg sera białego twarogowego
  • 3 jajka
  • 15 dkg margaryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • Polewa:
  • Pół tabliczki czekolady
  • Łyżeczka masła

Ciasto z jabłkami i masą serową – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180’C ( z termo obiegiem) około 15-17 minut aż placki się lekko zarumienią.
  2. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
  4. Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i wylac na ciasto.
  5. Przekładanie: CIASTO – MASA JABŁKOWA – CIASTO – MASA SEROWA – CIASTO – POLEWA

Sernik gotowany z jabłkami, ciasto serowe z jabłkami.

Porady – dodatkowe informacje

Forma 24×36


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi
Następny przepis: Ciasto z jagodami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode