Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi

Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi

Odkryj wyjątkowy smak ciasta z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi! To doskonała propozycja na słodki, orzeźwiający deser. Niepowtarzalna kombinacja słodkich mandarynek i delikatnych migdałów sprawi, że ciasto będzie sycące, a jednocześnie lekkie. Wszystko za sprawą soczystych, gotowanych mandarynek, które dodadzą deserowi naturalnej słodyczy i cytrusowego aromatu. Z kolei płatki migdałowe wprowadzą do ciasta interesującą chrupkość oraz wyjątkowy, delikatny smak. Ciasto mandarynkowe z migdałami to doskonała propozycja na każdą okazję – zarówno większe spotkania, jak i codzienne podwieczorki.

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanych płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia 10 cm . x 28 cm .
  • płatki migdałowe do posypania

Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi – jak zrobić?

  1. 1.
    Mandarynki polewam wrzątkiem , odsączam , zalewam dwiema szklankami wody , gotuję na małym płomieniu 40 minut . Mandarynki wyjmuje z wody , studzę , kroję na cztery części , wyjmuje pestki , miksuję blenderem na gładką masę . Jajka z cukrem i solą miksuję na puch , ciągle miksując dodaję zmiksowane mandarynki , mąkę zmieszaną z posiekanymi migdałami , sodą i proszkiem do pieczenia .
  2. 2.
    Jednolite ciasto przekładam do przygotowanej blaszki . Ciasto piekę ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
  3. 3.
    Składniki lukru ucieram , polewam wystudzone i wyjęte ciasto z blaszki , posypuję płatkami migdałowymi , pozostawiam do zastudzenia lukru .

Słowa kluczowe: ciasto z gotowanych mandarynek, ciasto mandarynkowe z migdałami

Ciasto z gotowanych mandarynek z płatkami migdałowymi – dodatkowe informacje

Należy uważać by mandarynek nie przypalić, ponieważ nie będą się nadawać. W czasie gotowania mandarynki należy obracać je na drugą stronę, aby równomiernie się ugotowały. Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej kaloryczne, możemy zrezygnować z polewania go lukrem i zamiast tego posypać je cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i budyniową
Następny przepis: Ciasto z jabłkami i masą serową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode