Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami i galaretką

Zapraszam do przygotowania przepysznego, letniego deseru – ciasta z jagodami i galaretką. Ta słodka przekąska to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, soczystych jagód i delikatnej galaretki. Ciasto jagodowe z galaretką to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten deser będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto biszkoptowe z jagodami zaskakuje swoim soczystym smakiem, dodając uroku każdemu letniemu spotkaniu. Przygotowanie ciasta z jagodami i galaretką jest łatwe, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Waszych gości.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • olejek waniliowy do smaku
  • Warstwa jagodowa:
  • 50 dag jagód (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki zielone
  • tłuszcz do formy

Ciasto z jagodami i galaretką – jak zrobić?

  1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
    • białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
    • Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
  3. Na trzecią warstwę ciasta:
    • Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami.
  4. Ciasto składa się z następujących warstw:
    • połowa biszkoptu
    • połowa masy śmietanowej
    • połowa masy jagody + galaretka
    • połowa biszkoptu
    • połowa masy śmietanowej
    • połowa masy jagody + galaretka

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje. SMACZNEGO 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

Można użyć dowolnej galaretki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z jabłkami i masą serową
Następny przepis: Ciasto z jagodami kamczackimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode