Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami to doskonałe połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień lub na specjalne okazje. Jest to przepis stosunkowo prosty, wymagający jedynie niewielu składników, które z łatwością znajdziesz w każdym domu. Główną rolę odgrywają tu soczyste jabłka i chrupiące orzechy, które nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Wszystko to zawarte jest w puszystym cieście, które rozpływa się w ustach. Bez wątpienia, ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami to propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki pełne aromatu i smaku.

Składniki:

  • Keksówka 12×30 cm
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika – opcjonalnie
  • 1 szkl. oleju
  • 2 jabłka – duże
  • 1 gruszka
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • ½ szkl. suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami. – jak zrobić?

  1. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.
  2. Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
  3. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.
  4. Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.
  5. Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną.
  6. Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.
  8. Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
  9. Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.
  10. Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.
  11. Smacznego!!!

xxxx – dodatkowe informacje

1 szkl. = 250 ml.

Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka.

Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej.

Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto węgierskie z wiśniami
Następny przepis: Ciasto wiosenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode