Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.
Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami to doskonałe połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień lub na specjalne okazje. Jest to przepis stosunkowo prosty, wymagający jedynie niewielu składników, które z łatwością znajdziesz w każdym domu. Główną rolę odgrywają tu soczyste jabłka i chrupiące orzechy, które nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Wszystko to zawarte jest w puszystym cieście, które rozpływa się w ustach. Bez wątpienia, ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami to propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki pełne aromatu i smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Keksówka 12×30 cm
- 4 jajka
- ¾ szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika – opcjonalnie
- 1 szkl. oleju
- 2 jabłka – duże
- 1 gruszka
- 1 szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami. – jak zrobić?
- Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.
- Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
- Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.
- Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.
- Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną.
- Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.
- Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
- Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.
- Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.
- Smacznego!!!
xxxx – dodatkowe informacje
1 szkl. = 250 ml.
Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka.
Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej.
Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto węgierskie z wiśniami
Następny przepis: Ciasto wiosenne