Ciasto wiosenne

Ciasto wiosenne

Podczas otaczającej nas wiosny, warto przyrządzić coś słodkiego w sam raz dla tej pięknej pory roku. Nasze Ciasto Wiosenne to doskonały wybór – lekkie, puszyste, pełne świeżych, soczystych owoców. Swym kolorystycznym wyglądem przyciąga wzrok, a apetycznym smakiem podbija serca. Prosty skład zapewnia łatwość wykonania, a rezultat na pewno zachwyci każdego, kto spróbuje tego smakowitego placka wiosennego. Idealne na rodzinną ucztę, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu jako przyjemność dla podniebienia. Zapraszamy do odkrycia tego cudownego przepisu, który z pewnością doda słonecznego uroku każdemu dnia.

Składniki:

  • na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 3-4 łyżeczki młodego jęczmienia
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na wkładkę serową:
  • 60 dag sera białego mielonego z wiaderka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • na masę:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budyniowe waniliowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • na mus:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • dodatkowo:
  • poncz z dodatkiem likieru jajecznego
  • lukier zielony
  • cukrowa posypka

Ciasto wiosenne – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, wodę,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kisiel,młody jęczmień a na końcu otartą skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.

    Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół. Następnie nasączamy ponczem.

  2. Przygotowanie wkładki serowej:

    Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz ser.

    Ciągle ucierając dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i piec ok. 30 min.

    Upieczony sernik studzimy w blaszce.

  3. Przygotowanie masy:

    W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlewamy na gotującej się mleko. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ugotowany pozostawiamy do przestudzenia.

    Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

  4. Przygotowanie musu:

    Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy. Miksujemy bardzo dokładnie. Łączymy tężejącą galaretkę ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Wszystkiego jeszcze raz dokładnie miksujemy.

  5. Składanie ciasta:

    Na spód dajemy kolejno:

    nasączony biszkopt, 1/2 masy, wkładka serowa, 1/2 masy, tężejący mus brzoskwiniowy, nasączony biszkopt. Wierzch polewamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi posypkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.

Słowa kluczowe: placek wiosenny, wiosenne ciasta, ciasto wiosenne

Ciasto wiosenne – dodatkowe informacje

Zamiast brzoskwiń z puszki na wierzch ciasta możemy użyć innych owoców np. moreli. Ciasta pieczemy w standardowych prostokątnych blaszkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Wiosenka
Następny przepis: Ciasto Wiśniowa Finezja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode