Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami
Czy jest coś lepszego niż miękki i wilgotny kawałek domowego ciasta prosto z pieca? Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami jest połączeniem klasycznego ciasta ucieranego i soczystych, dojrzałych śliwek. Delikatne, słodkie ciasto z wyraźnym smakiem czekolady doskonale komponuje się z kwasowatym akcentem śliwek. Sekretem tej niezwykle smakowitej i aromatycznej wariacji na temat ciasta ucieranego jest staranne ucieranie jajek z cukrem – efekt końcowy w postaci puszystego i lekkiego ciasta, zachwyci zarówno miłośników słodkich wypieków, jak i tych, którzy się nimi dopiero stają. Przygotuj wszystkie składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem domowego wypieku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto ucierane czekoladowe:
- 3 szklanki mąki pszennej, typ 500
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 5 jajek wiejskich
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie czekoladowe, bez cukru- 80 g
- cukier waniliowy
- kilka kropli olejku do ciast o smaku śmietankowym
- Ponadto:
- 1/2 g śliwek węgierek
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta czekoladowego: Ucieramy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserem.
- Dodajemy stopniowo miękką margarynę. Ucieramy nadal.
- Składniki sypkie przesiewamy, łączymy razem.
- Powoli wsypujemy do ciasta składniki sypkie i nadal ucieramy.
- Wlewamy olej, aromat zapachowy do ciasta. Mieszamy na gładką masę.
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Kroimy na części.
- Pokrojone śliwki obtaczamy w cynamonie w proszku.
- Ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem, o wymiarach 23×33. Rozsmarowujemy równo. Wykładamy równo śliwki z cynamonem.
- Śliwki wciskamy w ciasto, aby się zanurzyły.
- Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
- Wyjmujemy ciasto z pieca, zdejmujemy pergamin. Przekładamy na deskę. Studzimy.
- Ciasto kroimy na kwadraty i układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
- Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki powinny być przesiewane.
Zamiast węgierek możemy użyć innych twardych, dojrzałych śliwek lub mrożonych, szczególnie w zimie.
Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami jest aromatyczne i wilgotne w smaku.
Bardzo smakuje dzieciom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)
Następny przepis: Ciasto ucierane z jabłkami