Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami

Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami

Czy jest coś lepszego niż miękki i wilgotny kawałek domowego ciasta prosto z pieca? Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami jest połączeniem klasycznego ciasta ucieranego i soczystych, dojrzałych śliwek. Delikatne, słodkie ciasto z wyraźnym smakiem czekolady doskonale komponuje się z kwasowatym akcentem śliwek. Sekretem tej niezwykle smakowitej i aromatycznej wariacji na temat ciasta ucieranego jest staranne ucieranie jajek z cukrem – efekt końcowy w postaci puszystego i lekkiego ciasta, zachwyci zarówno miłośników słodkich wypieków, jak i tych, którzy się nimi dopiero stają. Przygotuj wszystkie składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem domowego wypieku.

Składniki:

  • Ciasto ucierane czekoladowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej, typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 5 jajek wiejskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie czekoladowe, bez cukru- 80 g
  • cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku do ciast o smaku śmietankowym
  • Ponadto:
  • 1/2 g śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta czekoladowego: Ucieramy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserem.
  2. Dodajemy stopniowo miękką margarynę. Ucieramy nadal.
  3. Składniki sypkie przesiewamy, łączymy razem.
  4. Powoli wsypujemy do ciasta składniki sypkie i nadal ucieramy.
  5. Wlewamy olej, aromat zapachowy do ciasta. Mieszamy na gładką masę.
  6. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Kroimy na części.
  7. Pokrojone śliwki obtaczamy w cynamonie w proszku.
  8. Ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem, o wymiarach 23×33. Rozsmarowujemy równo. Wykładamy równo śliwki z cynamonem.
  9. Śliwki wciskamy w ciasto, aby się zanurzyły.
  10. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
  11. Wyjmujemy ciasto z pieca, zdejmujemy pergamin. Przekładamy na deskę. Studzimy.
  12. Ciasto kroimy na kwadraty i układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  13. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki powinny być przesiewane.

Zamiast węgierek możemy użyć innych twardych, dojrzałych śliwek lub mrożonych, szczególnie w zimie.

Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami jest aromatyczne i wilgotne w smaku.

Bardzo smakuje dzieciom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)
Następny przepis: Ciasto ucierane z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode