Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami

Podróżuj w czasy minionych smacznym aromatem pieczenia, za pomocą szybkiego i prostego przepisu na ciasto ucierane z jabłkami. Ten ponadczasowy wypiek to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek. Stworzy on przyjemny kontrast między delikatnym, puszystym ciastem a soczystymi, aromatycznymi jabłkami. Przywołując wspomnienia o babciowej kuchni, ciasto ucierane z jabłkami to idealny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Spróbuj swojego własnego ciasta kręconego z jabłkami lub ciasta babkowego z jabłkami i odkryj nowe smaki, które ten wyjątkowy wypiek może zaoferować.

Składniki:

  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 6 małych jabłek
  • Opcjonalnie cukier puder

Ciasto ucierane z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Margarynę roztopić i zostawić do ostudzenia.
  3. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  4. Dodać żółtka i nadal miksować.
  5. Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę.
  6. Do masy wlać ostudzoną margarynę i śmietanę.
  7. Blaszkę o wymiarach 25×40 posmarować margaryną i wylać na nią ciasto.
  8. Na górę położyć pokrojone jabłka i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  9. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Jabłka można zastąpić truskawkami, rabarbarem i innymi owocami. Zapraszam na mojego nowego bloga: http://ciasteczkowoblog.blogspot.com/?m=1


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami
Następny przepis: Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode