Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)

Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)

Dzisiaj prezentujemy przepis na ciasto, które pomimo braku kilku składników typowych dla tradycyjnych wersji, smakuje równie dobrze, a może i jeszcze lepiej. Nasze ciasto ucierane jest w pełni bezglutenowe, nie zawiera jajek ani mleka, co czyni je idealnym dla osób z nietolerancjami pokarmowymi bądź dla tych, którzy prowadzą wegański styl życia. Dodatkowo, dzięki prostym składnikom, ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznych produktów. To doskonały pomysł na smaczny i lekki deser dla każdego. Cieszyć się nim mogą zarówno dorośli, jak i dzieci. Poniżej znajdziecie pełną listę składników.

Składniki:

  • 100 g mąki sojowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • (można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
  • 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego)
  • 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne

Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka) – jak zrobić?

  1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
  2. Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
  3. Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste).
  4. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
  5. Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce.

Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka) – dodatkowe informacje

Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto tureckie
Następny przepis: Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode