Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)
Dzisiaj prezentujemy przepis na ciasto, które pomimo braku kilku składników typowych dla tradycyjnych wersji, smakuje równie dobrze, a może i jeszcze lepiej. Nasze ciasto ucierane jest w pełni bezglutenowe, nie zawiera jajek ani mleka, co czyni je idealnym dla osób z nietolerancjami pokarmowymi bądź dla tych, którzy prowadzą wegański styl życia. Dodatkowo, dzięki prostym składnikom, ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznych produktów. To doskonały pomysł na smaczny i lekki deser dla każdego. Cieszyć się nim mogą zarówno dorośli, jak i dzieci. Poniżej znajdziecie pełną listę składników.
admin
Składniki:
- 100 g mąki sojowej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- (można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
- 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego)
- 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne
Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka) – jak zrobić?
- Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
- Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
- Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste).
- Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
- Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce.
Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka) – dodatkowe informacje
Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto tureckie
Następny przepis: Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami