Ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Zanurz się w prawdziwą rozkosz dla miłośników czekolady – nasze ciasto potrójnie czekoladowe. Bogate, puszyste, kuszące i niesamowicie satysfakcjonujące. Wyjątkowość tego ciasta polega na zastosowaniu trzech różnych rodzajów czekolady, które nadają niepowtarzalny smak i teksturę. Zdecydowanie to ciasto jest dla prawdziwych czekoholików, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji tego słodkiego grzechu. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale również prawdziwa uczta dla oczu. Idealne na specjalne okazje, ale także jako deser po kolacji. Każdy kęs to raj dla kubków smakowych. Odkryj to potrójnie czekoladowe ciasto, którego smak nigdy nie zapomnisz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • Mus z mlecznej czekolady:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 200 g czekolady
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Mus z białej czekolady:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%

Ciasto potrójnie czekoladowe – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto czekoladowe:

    Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę – włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.

    1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.

    Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i wyrównać.

    Piec w temperaturze 160º przez około 18 – 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.
  2. 2. Mus z mlecznej czekolady:

    Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.

    Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.

    Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie siadła.

    Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę.
  3. 3. Mus z białej czekolady:

    Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

    W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.

    Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.

    W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany.

    Gotowy biały mus wylać na mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki, na kilka godzin.

porady – dodatkowe informacje

Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej czekolady. Ciasto sprawdzi się także jako tort.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto PORZECZKOWIEC
Następny przepis: Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode