Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową

Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową

Ciasto przekładane masą budyniową, serową z wkładką truskawkową to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatne, puszyste ciasto przełożone aksamitną masą budyniową i serową stanowi doskonałe tło dla intensywnego smaku dojrzałych truskawek. To przepis idealny na letnie popołudnia, kiedy chcemy cieszyć się sezonowymi owocami. Dzięki kombinacji budyniu, sera i truskawek, ciasto zyskuje bogactwo smaku oraz atrakcyjny wygląd. Każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań smakowych, a przy tym ciasto nie jest zbyt słodkie. Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu jest użycie świeżych, aromatycznych truskawek.

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2. Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3. Masa serowa:
  • 50 dkg zmielonego twarogu
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 4. Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 5. Wkładka truskawkowa:
  • 1kg truskawek – u mnie mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 budyn
  • woda
  • oraz do dekoracji,
  • płynna polewa czekoladowa i kolorowe cukierki

Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową – jak zrobić?

  1. Biszkopt ciemny:

    Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu kakao i lekko wymieszać.

    Wylać do natłuszczonej blaszki i i piec w temp.180 stopni ok. 35 min.
  2. Podobnie upiec biszkopt jasny.
  3. Masa serowa:

    Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać zmielony twaróg i budyń w proszku. Masę przelać do natłuszczonej blachy i piec około 30 minut. Ostudzić.
  4. Masa budyniowa:

    Z mleka,cukrów oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Nastepnie utrzeć masło i połączyć z przestudzonym budyniem.
  5. Wkladka truskawkowa:

    Do garnka wlać troche wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy. Chwilę gotować. Odstawić, do momentu az zacznie gestniec.
  6. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- troche masy budyniowej- wkładka serowa- masa budyniowa – tężejąca masa truskawkowa – biszkopt jasny- dekoracja.

Ciasto schłodzić, smacznego:)

Porady – dodatkowe informacje

duża blacha


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pomysłowe ciasto z pierniczkami
Następny przepis: CIASTO PTYŚ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode