CIASTO PTYŚ

CIASTO PTYŚ

Ciasto Ptysie to klasyczne wypieki, które cieszą się niezmienną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Ciasto to jest niezwykle puszyste i lekkie, a jego charakterystyczny smak to zasługa użytych składników, takich jak masło, mąka, jajka czy spirytus. Istnieje wiele wariantów tego deseru, jednak podstawowe składniki pozostają te same. Jest to przepis, który często pokazywany jest jako przykład tradycyjnej polskiej kuchni. Istnieje wiele metod na jego przygotowanie, ale wszystkie mają jeden wspólny cel – stworzenie ciasta o wyjątkowym smaku i konsystencji. Bez względu na okazję, ciasto Ptysie to zawsze dobry wybór.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki mąki pszennej
  • KREM PTYSIOWY:
    • ½ kg białego mielonego sera
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 2 galaretki jeżynowe (ja dałam owoce leśne)
    • 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
    • 1 szklanka mleka
  • PONADTO:
    • 3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
    • kolorowe cukierki
  • Polewa czekoladowa Joli:
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 6 dag masła
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki śmietany 30% .

Ciasto ptyś – jak zrobić?

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka,olej i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

  2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Do śmietany wsypać cukier puder, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ser. Na końcu dodać tężejącą galaretkę. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

  3. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

CIASTO PTYŚ – dodatkowe informacje

ptysie przepis na ciasto

blaszka25x25


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka
Następny przepis: Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode