Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

Ciesz się sezonem na truskawki i rabarbar przygotowując to wspaniałe ciasto rabarbarowo-truskawkowe. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników owocowych wypieków. Idealna kombinacja kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek sprawdza się doskonale, tworząc harmonię smaków, której po prostu nie można zignorować. Dodatkowo, miękki i wilgotny biszkopt w połączeniu z chrupiącym crumble na wierzchu, przynosi różnorodność tekstur, które uczynią każdy kęs jeszcze bardziej satysfakcjonującym. Ciasto rabarbarowo-truskawkowe to doskonały pomysł na letni deser, który z pewnością zachwyci wszystkich na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach.

Składniki:

  • Składniki na kruszonkę:
  • -115g masła (roztopionego)
  • -160g brązowego cukru
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -160g mąki pszennej
  • Składniki na ciasto:
  • -225g świeżego rabarbaru
  • -225g świeżych truskawek
  • -1.5 łyżki stołowej brązowego cukru
  • -200g mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1/2 łyżeczki soli
  • -170g masła w temperaturze pokojowej
  • -140g cukru pudru
  • -2 duże jajka
  • -1 łyżeczke ekstraktu z wanilii

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 23cmX23cm
    Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki o szerokości 0,5 cm, a rabarbar pokroić na szerokość ok. 1 cm.
    Piekarnik rozgrzać do 175C. Formę wysmarować masłem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 2.
    Kruszonka:
    Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wlać roztopione masło i wyrobić kruszonkę.
  3. 3.
    Ciasto:
    W misce wymieszać pokrojony rabarbar, truskawki z 50g mąki i 1.5 łyżki stołowej cukru. Odstawić.
    W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę(150g) z proszkiem i solą. Miksować do połączenia się składników.
  4. 4.
    Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Truskawki i rabarbar wymieszany z mąką rozłożyć na cieście. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50-55 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego! 🙂

Porady – Ciasto rabarbarowo- truskawkowe – dodatkowe informacje

Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO PTYŚ
Następny przepis: Ciasto Rajski ptak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode