Ciasto Rajski ptak
Czy są smaki, które kojarzą Ci się z wakacjami na tropikalnej wyspie? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz nasz przepis na ciasto „Rajski Ptak”. To niezwykle soczyste ciasto, które zawdzięcza swój smak połączeniu egzotycznych owoców i lekkiego, puszystego biszkoptu. Jego barwne warstwy nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale także rozpływają się w ustach, dostarczając prawdziwych kulinarnych doznań. Ten przepis to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą poczuć na swoim podniebieniu nutę egzotyki. Ciasto „Rajski Ptak” to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Składniki:
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- MASA SEROWA:
- 500g zmielonego twarogu
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka szafirowa
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- MASA KOKOSOWA:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- DODATKOWO:
- 1 galaretka niebieska
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 op. ptasiego mleczka o smaku kokosowym
Rajski ptak – przepis na ciasto
- BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21×25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół.
- Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową.
- Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
- MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w około 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.
Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
Smacznego!
Ciasto Rajski ptak – dodatkowe informacje
Ciasto Rajski ptak najlepiej kroić ciepłym nożem w pionie z góry na dół.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji
Następny przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)