Ciasto Rajski ptak

Ciasto Rajski ptak

Czy są smaki, które kojarzą Ci się z wakacjami na tropikalnej wyspie? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz nasz przepis na ciasto „Rajski Ptak”. To niezwykle soczyste ciasto, które zawdzięcza swój smak połączeniu egzotycznych owoców i lekkiego, puszystego biszkoptu. Jego barwne warstwy nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale także rozpływają się w ustach, dostarczając prawdziwych kulinarnych doznań. Ten przepis to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą poczuć na swoim podniebieniu nutę egzotyki. Ciasto „Rajski Ptak” to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • MASA SEROWA:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • MASA KOKOSOWA:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 op. ptasiego mleczka o smaku kokosowym

Rajski ptak – przepis na ciasto

  1. BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21×25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  2. Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową.
  3. Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
  4. MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w około 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.
    Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.

Smacznego!

Ciasto Rajski ptak – dodatkowe informacje

Ciasto Rajski ptak najlepiej kroić ciepłym nożem w pionie z góry na dół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji
Następny przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode