Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji

Ciasto ,,Puszek ” siostry Anastazji

Cieszmy się klasycznym smakiem ciasta „Puszek” siostry Anastazji – to idealny dodatek do dowolnego deseru. Dzięki swemu miękkim, puszystym kształtowi i chrupiącym krawędziom jest ono nieodparcie kuszące. Ten tradycyjny przepis na ciasto siostry Anastazji zawiera smakowite składniki, które łączą się, tworząc naprawdę magiczny deser. Ciasto „Puszek” to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem w pieczeniu, czy doświadczonym kucharzem, to ciasto jest do zrobienia dla każdego. Spróbuj go sam i przekonaj się, dlaczego ciasto „Puszek” siostry Anastazji jest tak uwielbiane przez wszystkich, którzy je próbują.

Składniki:

  • Na biszkopt:

    4 jajka

    pół szklanki cukru

    pół szklanki mąki tortowej

    pół szklanki mąki ziemniaczanej

    2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

  • Na chrupkę migdałową:

    15 dag płatków migdałowych

    7 i pół dag cukru

    7 i pół dag masła lub margaryny

    2 łyżki mleka

    1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

  • Na krem śmietankowy jasny:

    200 ml zimnego mleka

    1 śmietana typu ,,śnieżka”

    1 łyżka żelatyny spożywczej

    3 łyżki gorącej wody

  • Na krem śmietankowy ciemny:

    200 ml zimnego mleka

    1 śmietana typu ,,śnieżka”

    1 łyżka żelatyny spożywczej

    3 łyżki gorącej wody

    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

  • Dodatkowo:

    1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )

    5 dag gorzkiej czekolady

    około 20 sztuk okrągłych biszkoptów

Ciasto „puszek” siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.
  2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.
  3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu „Śnieżka” ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.
  4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu „Śnieżka” ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.
  5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasta. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
  6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Ciasto „Puszek” siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków.

Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO PTYŚ
Następny przepis: Ciasto Rajski ptak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode